. .
.


ϻ
...>

eXTReMe Tracker

Παρουσαση βιβλου
«ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»
> Φωτογραφικ υλικ απ την εκδλωση <

Στις 14 Δεκεμβρου 2014, στο φιλξενο και ζεστ περιβλλον του bookstore-καφ «Συλλαβ» στο Παγκρτι, η Ελευθερα Σταυρκη, σε συνεργασα με το Δ.Σ. του Ιστορικο Λαογραφικο Μουσεου Ρεντνας, παρουσασε το βιβλο 
της ιδας και του Φτη Κρικζνη με ττλο
«ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ».
Σκοπς της εκδλωσης ταν κυρως η ενσχυση του νεοσστατου λαογραφικο μουσεου, εφσον μρος των εισδων απ την πληση του βιβλου θα διατεθον με πρωτοβουλα της Ελευθερας Σταυρκη στο ταμεο του Δ.Σ.

Ως εκπρσωπος του Δ.Σ. νοιξε τη βραδι η Βκυ Χατζηπαναγιτου εξηγντας το σκοπ
της εκδλωσης. Το βιβλο προλγισε ο φιλλογος και συγγραφας Παλος Παπαντης,
ο οποος αν και λκει την καταγωγ του απ την πειρο, πρθυμα εμβθυνε
στην τοπικ μας ιστορα και με λγο γλαφυρ εκθεασε στην εισγησ του
τις αρετς του βιβλου ως εξς:

«Κυρες και κριοι,
Πριν απ εκοσι περπου μρες η αγαπητ μου μαθτρια Βκυ Χατζηπαναγιτη μου ζτησε να προλογσω στην παρουσαση ενς βιβλου με ιστορικ και λαογραφικ περιεχμενο, που σχετζεται με την ιδιατερη πατρδα της, τη Ρεντνα Αγρφων. Πρα λοιπν το βιβλο της Ελευθερας Δ. Σταυρκη και του Φτη Λ. Κρικζνη και ρχισα να το διαβζω.
Απ τις πρτες σελδες του μεινα κατπληκτος απ το πλοσιο αρχειακ υλικ,
το οποο χει χρησιμοποιηθε για τη συγγραφ του.
Παρλληλα με εντυπωσασε η προσπθεια της αγαπητς Ελευθερας να τεκμηρισει κθε πληροφορα που περιλαβε στο πνημ της, παραθτοντας στο τλος των κεφαλαων τις βιβλιογραφικς πηγς της (ιστορικ βιβλα, δημοσιεματα εφημερδων, δημσια γγραφα και κυρως, για τη νετερη περοδο της αγραφιτικης και ρεντινιτικης ιστορας, μαρτυρες ατμων που υπρξαν αυτπτες μρτυρες πρωταγωνιστς σε διφορα ιστορομενα γεγοντα). Αυτ εναι σαφς δεγμα τι αποκλειστικ μριμν της κατ τη συγγραφ
του βιβλου ταν η ερεση και η καταγραφ της ιστορικς αλθειας.
λλη αρετ της μονογραφας εναι η δομικ αρτιτητ της. Θα μποροσα να πω τι μοιζει μ' να καλοδουλεμνο ψηφιδωτ. Στις σελδες της οι συγγραφες χουν συγκεντρσει πληροφορες κθε λογς, ιστορικς, θρησκευτικς, τοπωνυμικς, λαογραφικς, κοινωνικς, δημογραφικς, αλλ τις χουν συμπλξει τσο αρμονικ, στε διαβζονται με αδιλειπτο ενδιαφρον. Σ' αυτ συμβλλει η ρουσα γλσσα και ο βραχυπεροδος λγος, που προσδδουν στο κεμενο μια ευχριστη αφηγηματικτητα.
Επιγραμματικ, λλες αρετς του βιβλου, για το οποο θα μας μιλσει σε λγο αναλυτικ η αγαπητ Ελευθερα, εναι:
1. Η εππονη προσπθεια να παρουσιαστε με αποσπσματα ργων αρχαων Ελλνων συγγραφων και διφορα αρχαιολογικ ευρματα, η ιστορα των Δολπων και των σημαντικτερων δολοπικν πλεων, κυρως της Αγγεας.
2. Η προβολ πτυχν της ιστορας της Ρεντνας και γενικτερα των Αγρφων,
οι οποες δεν χουν καταγραφε σε σχολικ εγχειρδια ιστορας και συνεπς
εναι γνωστες στο ευρ αναγνωστικ κοιν.
(Προφορικ σχλιο για την επανσταση του 1866 - 1867).
3. Η αναφορ Αγραφιωτν που πολμησαν σε διφορους εθνικος αγνες
( κυρως στην επανσταση του 1821, αλλ και μεταγενστερα), για τους οποους
λλοι ιστοριογρφοι καναν «μικρ και ασμαντη μνεα».
τσι με τις σελδες 104 ως 130 και 192 ως 196 του βιβλου επιτελεται μνημσυνο
στους αγωνιστς αυτος, δεδομνου τι διασζονται απ την ιστορικ λθη.
4. Η αντικειμενικτητα με την οποα προσεγγζονται τα γεγοντα της περιδου
της Κατοχς και του Εμφλιου. Με αφορμ τη διλυση της αντιστασιακς οργνωσης
του Κωστπουλου απ δυνμεις του Ε.Λ.Α.Σ. το 1942, για τα ατια της οποας υπρχουν διιστμενες απψεις, οι συγγραφες εξφρασαν στη σελδα 185 τη φιλοσοφα που τους διπε κατ τη συγγραφ του βιβλου τους, γρφοντας: «Δικς μας στχος δεν εναι
να αναζητσουμε και να αποδσουμε ευθνες, αλλ να παρουσισουμε τα συμβντα εκενης της ταραγμνης περιδου μσα απ τις πηγς ως ναυσμα για περαιτρω ρευνα και συζτηση, αφνοντς τα στην κρση του αναγνστη».
5. Το πλοσιο φωτογραφικ υλικ, υψηλς ποιτητας, το οποο κοσμε τις σελδες
του βιβλου και διαφωτζει το κεμενο. Ιδιατερη ιστορικ αξα χουν δεκαξι φωτογραφες που σχετζονται με την εντητα «Εθνικ Αντσταση» και προρχονται απ το αρχεο του Σπρου Μελετζ.
6. Η καταγραφ φθονων λαογραφικν στοιχεων. Οι συγγραφες χουν καταγρψει
στο τελευταο τμμα του βιβλου τους (σελδες 203 ως 262) δημοτικ τραγοδια της περιοχς τους, νυφιτικα, χριστουγεννιτικα, πασχαλιτικα, αποκριτικα και λλα θιμα, προλψεις και δεισιδαιμονες που χαρακτριζαν κατ το παρελθν τις τοπικς κοινωνες, ιστορες και θρλους, καθς και λλες πτυχς της λακς, της θρησκευτικς, της γλωσσικς και της οικιστικς παρδοσης των Αγρφων. Με τνο συναισθηματικ και νοσταλγικ αποτπωσαν στις σελδες αυτς και στοιχεα του χαρακτρα των παλιν Ρεντινιωτν, πως την κοινωνικτητ τους, τη θυμοσοφα τους, τις δοξασες τους και το ευτρπελο πνεμα που τους χαρακτριζε. Μλιστα, η Ελευθερα, στηριζμενη στην αρχαιογνωσα της, εντπισε την αρχαιοελληνικ προλευση ορισμνων ρεντινιτικων εθμων.

Κυρες και κριοι
Καρπς της αρμονικς συνεργασας της ικαντατης φιλολγου Ελευθερας Σταυρκη
και του εργατικο ιστοριοδφη Φτη Κρικζνη υπρξε η συγγραφ του ιστορικο
και λαογραφικο πονματος «γραφα και ο ιστορικς δμος Ρεντνας-Οδοιπορικ στο χρνο», το οποο δνει τη δυναττητα κυρως στις νες γενις Αγραφιωτν και ειδικτερα Ρεντινιωτν να μθουν την ιστορα και να γνωρσουν απ τις σελδες του το λακ πολιτισμ της γεντειρς τους της γεντειρας των γονων τους».

Στη συνχεια της εκδλωσης με τη βοθεια προτζκτορα γινε αναφορ απ την Ελευθερα Σταυρκη στους κυριτερους σταθμος στην ιστορα της Ρεντνας και των Αγρφων, στα μνημεα του χωριο μας. Στα θη και τα θιμα αναφρθηκε ο Γιργος Σουλτανις σχολιζοντας εκθματα του Ιστορικο και Λαογραφικο Μουσεου.
Τις φωτογραφες για την προβολ, που συνβαλαν στο υψηλς αισθητικς αξας αποτλεσμα, διθεσε απ το αρχεο του ο Ισδωρος Πρντεζης, ο οποος φρντισε
και για τα απαρατητα μηχανματα.
Η Βκυ Χατζηπαναγιτου και η φιλλογος ννυ Θεοδολου επλεξαν και διβασαν αποσπσματα απ το βιβλο.
Την μορφη βραδι γμισαν με γεσεις οι κυρες Ελνη Στ. Κονταξ και Δμητρα Σταυρκη που πρσφεραν στους παρευρισκομνους παραδοσιακς πτες και γλυκ
που εχαν ετοιμσει οι διες.


> Φωτογραφικ υλικ απ την εκδλωση <


 
BLOG E !
A
online
 - online  -
TV
Created by Isidoros Printezis - Feb. 2013