ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Δ. ΣΤΑΥΡΑΚΗ
ΦΩΤΗ Λ.ΚΡΙΚΖΩΝΗ

«ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

«Η έρευνα του παρελθόντος των Αγράφων και της Ρεντίνας Καρδίτσας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής γης, απροσπέλαστες στους πολλούς και επιβεβαιώνει το σπουδαίο ρόλο της κωμόπολης και της περιοχής γενικότερα σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας…»

Με το νέο αυτό βιβλίο γίνεται, για πρώτη φορά πιστεύουμε, μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής πορείας της Ρεντίνας, μιας πορείας άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία των Αγράφων. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η συνεξέτασή τους, ώστε να φωτιστεί και να προβληθεί επαρκώς ο ρόλος της Ρεντίνας στη γενική ιστορία.
Ειδικότερα, στο βιβλίο επιχειρείται μια σύγχρονη και συστηματική προσέγγιση στην ιστορία των Θεσσαλικών Αγράφων και του Δήμου Ρεντίνας από τους αρχαίους χρόνους ως και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ -στο δεύτερο μέρος- παρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο η ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων στο παρελθόν και όπως επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας.
Ο αναγνώστης έχει αρχικά τη δυνατότητα να γνωρίσει τον πολιτισμό των Δολόπων, αρχαίων κατοίκων της περιοχής και τα μνημεία που άφησαν, καθώς και τη βυζαντινή περίοδο της ακμής –όταν κτίστηκαν τα κυριότερα μοναστήρια. Το ιδιότυπο καθεστώς των Αγράφων, που διατηρήθηκε επί οθωμανοκρατίας, και οι μετακινήσεις των τοπικών πληθυσμών όπως επιβεβαιώνονται από οθωμανικές πηγές, οι Σχολές των Αγράφων για ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, η δράση θρυλικών και λιγότερο γνωστών μορφών της προεπαναστατικής περιόδου, του ’21 και των ετών 1954-1881 ζωντανεύουν στις σελίδες του βιβλίου μέσω αρχειακών και άλλων πηγών.
Απαραίτητες κρίθηκαν οι αναφορές στις αντιστασιακές ομάδες που έδρασαν στην κατοχή, τα παράνομα τυπογραφεία μεταφερμένα από τις θεσσαλικές πρωτεύουσες, τη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ (ή «Σχολή της Ρεντίνας) και ορισμένα κρίσιμα προεμφυλιακά γεγονότα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε τούτο βιβλίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη προσώπων και γεγονότων που συνήθως διαφεύγουν της γενικής ιστορίας, αλλά των οποίων η αξία θεωρήθηκε μεγάλη αφενός μεν γιατί συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ιστορικής πορείας του έθνους, αφετέρου δε γιατί πιστεύουμε ότι για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε σήμερα, ως πολίτες αλλά και ως άτομα, χρειάζεται απαραίτητα να στραφούμε με ματιά διεισδυτική και αντικειμενική στο παρελθόν.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα (Ακαδημίας 20) το Σάββατο 20.12.08 και ώρα 7 μ.μ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους βρέθηκαν κοντά μας, Ρεντινιώτες και φίλους, που με την παρουσία και το ενδιαφέρον τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Στην κατάμεστη αίθουσα μίλησαν για την παρούσα έκδοση και τη συμβολή της στην τοπική ιστορία οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Λακόπουλος, Νικόλαος Μπακουνάκης και Αδαμάντιος Πεπελάσης. Απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δ,Σιούφας και ο βουλευτής Καρδίτσας Κ.Τσιάρας. Στη εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο υφυπουργός Γ.Παπαγεωργίου, ο τ. υπουργός και νυν βουλευτής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο βουλευτής Ν,Καντερές και ο τ.υπουργός και νυν βουλευτής Ν.Σαλαγιάννης.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Δήμητρα Σταυράκη και το τριμελές μουσικό συγκρότημα του Κώστα Φωτόπουλου πλαισίωσε την εκδήλωση με παραδοσιακά αγραφιώτικα τραγούδια.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο σημαντικό ρόλο της τοπικής ιστορίας, εξήραν το πλήθος και την ποιότητα των πληροφοριών που περιέχονται στο συγκεκριμένο βιβλίο, τον επιστημονικό τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι πηγές, καθώς και τη γλωσσική μορφή του, αφού το ιστορικό και λαογραφικό υλικό παρουσιάζεται με εύληπτο και προσιτό τρόπο. Όπως τονίστηκε, το συγκεκριμένο βιβλίο δύναται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικούς ερευνητές.
Πρέπει να πούμε ότι το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της φιλολόγου Ελευθερίας Σταυράκη με το Φώτη Κρικζώνη.
Η Ελευθερία Σταυράκη προκειμένου να το γράψει αξιοποίησε μεγάλο μέρος από το αρχειακό υλικό του Φ.Κρικζώνη, το οποίο εκείνος συγκέντρωνε επιμελώς επί χρόνια, και βέβαια τις πολύτιμες υποδείξεις και συμβουλές του. Χωρίς τη συμβολή του σε όλα τα επίπεδα δε θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της παρούσας έκδοσης.

Το βιβλίο διατίθεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των θεσσαλικών πόλεων. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε μέσω του Συλλόγου Απανταχού Ρεντινιωτών στην τιμή των 20 ευρώ.
Το ήμισυ των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Συλλόγου Απ. Ρεντινιωτών Αθήνας.

Θα χαρούμε ιδιαίτερα να συζητήσουμε τις απόψεις και τις τυχόν υποδείξεις σας μέσω της ιστοδελίδας αυτής ή επιστολών σας προς το Σύλλογο Απανταχού Ρεντινιωτών
(υπόψιν Ελευθερίας Σταυράκη, Ακροπόλεως 36, ΤΚ 12244 –Αιγάλεω, Αθήνα).

Ελευθερία Σταυράκη
Φώτης Κρικζώνης